Укупно приказа странице

недеља, 28. октобар 2012.

Kucina na steni brend Milije Mandic Gljive


Atrakcija Svet zadivljen građevinom

- Izvor: Press

Kucina na steni brend Milije Mandic Gljive

Kućica na steni na reci Drini ne samo što je postala zaštitni znak Bajine Bašte već je počela da okuplja i TV ekipe iz sveta koje prave reportaže o tom nesvakidašnjem projektu.




Vlasnik čuvene kućice na steni

Nedavno je u ovom gradiću na obalama Drine boravila ekipa kineske televizije, a fotografija sa kućicom na Drini, koju je napravila Irena Beker iz Mađarske, na Nacionalnoj geografiji je proglašena fotografijom meseca.
Za sve to zaslužan je graditelj kućice Milija Mandić (60) iz Bajine Bašte. Milija, zvani Gljiva, iz Bajine Bašte, nije ni slutio kakvu će popularnost doneti Bajinoj Bašti kada je sa 16 godina, daleke 1968. godine, stavio prve temelje „kućice na Drini". On je još kao mladić sa još dva druga udario prve temelje na steni u Drini.
Dvorac na reci
- Imao sam 16 godina kada sam sa dva druga isekao staru trešnju na obali i debla smo preneli na stenu. Na toj steni smo se često sunčali, a ta debla stavljali da nas ne žulja stenje. Pored toga bio sam zaljubljen i omiljena pesma mi je bila „Napraviću dvorac iz bajke za dvoje". Nošen ljubavlju i tom pesmom, od te stare trešnje sagradio sam u junu 1968. godine nešto što je ličilo na kućicu - počeo je Milija svoju priču o danas najpopularnijoj kućici u Srbiji.
Ta prva kućica nije dugo stajala, jer ju je u jesen iste godine odnela Drina. Onda je Milija sagradio novu kućicu, ali je i nju Drina odnela i tako pet puta. Poslednji put prošle godine.
- Nakon toga odlučio sam da sagradim novu, ali malo drugačiju kuću. Shvativši da za ove 44 godine, koliko sam ovde, moram da se povinujem sili reke jer je ne mogu zaustaviti, na novoj kućici prednja i zadnja strana se podižu naviše. Sve stvari u kućici, koje ima jedna vikend-kuća, kada dođe jesen, jer tada Drina nabuja, podignem na potkrovlje, i nadam se da će kućica ostati. Kućica je inače postavljena na dve betonske stope koje su gredama pričvršćene šrafovima - objasnio je Milija.
Oduševljeni stranci
Kućica je oduvek privlačila pažnju mnogobrojnih posetilaca i svih onih koji su se našli pored Drine. Često je predmet foto-aparata i kamera. Tako je i Irena Beker, umetnički fotograf iz Mađarske, često dolazila na Drinu i čekala povoljan trenutak da snimi fotografiju koja je oduševila celi svet. Ta fotografija je objavljena u Nacionalnoj geografiji i u septembru je proglašena za fotografiju za avgust sa 150.000 „lajkova" i deljenja.
Tako su Bajina Bašta i Srbija postale veoma popularne u svetu. Među prvima u Bajinu Baštu je došla ekipa kineske TV koja je napravila reportažu sa Milijom Mandićem.
- Kažu mi da je pored Valtera i Bore Milutinovića, kućica na Drini postala novi srpski brend u Kini. Novinarka Čan Juan Liu sa kineske CCTV rekla je da je kuća vrlo popularna u Kini i da ima mnogo ljubitelja, pa je iz tog razloga i došla - kaže Milija.
On još dodaje da mu vlast ne pomaže oko održavanja kuće.
- Svaka vlast je kućicu na Drini predstavljala kao zaštitni znak Bajine Bašte, stavila je na mnogobrojne reklamno-turističke biltene o Bajinoj Bašti, a ni kilogram eksera nisu kupili za nju. Uvek sam se borio za zaštitu Drine, ali niko nema sluha - kaže Milija.

Kucica na steni brend Bajine Baste

Нема коментара:

Постави коментар